Kitap

İmprimatur ve Secretum

Barok Dönemin yenilikçi atmosferini fon olarak alan çok güzel iki kitap Imprimatur ve Secretum. Imprimatur, Latince baskı izni anlamına gelir ve Katolik kilisesinin bir kitap için yayınlama izni anlamında da kullanılır. Kitabın yazarları Francesco Sorti (müzikolog) ve Rita Monaldi (dinler tarihi uzmanı) bu iki kitabı da uzun süren arşiv taramasından sonra yazmışlar. Resmi Vatikan belgelerine de dayanan kitap içinde ciddi bir din eleştirisi barındırdığı için Vatikan tarafından yasaklanmış ve İtalya’da sansüre uğramıştır. Hatta basan yayınevi bile katalogundan çıkarmıştır.

Her iki kitapta da polisiye bir akış var. Imprimatur’da bir soylunun ölümü üzerine karantinaya alınan han sakinlerinin birbirlerine anlattıkları hikayeler bütünleşir ve romanın ana konusunu da Viyana Kuşatması sırasındaki papanın merkezinde olduğu bir entrika zinciri oluşturur. Sürükleyici ve gerilimli romanda notalar özel bir yer tutar çünkü barok müzik notaları ve bestecisi de entrikanın bir parçası olur. Bu müzik cd’si de kitapla birlikte okurlara sunulmuştur.

Secretum’da Imprimatur’un devamı niteliğindedir ve Roma’da geçen tarihi olayları Spada malikanesinin bahçıvanının ağzından anlatır. Güneş Kral XIV. Louis, papanın ajanı Atto Melani ,kardinaller meclisinin iç yüzü ve papa seçimleri ile kitap sürükleyici bir hikayenin yanı sıra dönemin Avrupa’sında din olgusuna da değişik, sorgulayıcı bir bakış açısı sunar.

Bunların ötesinde iki kitap da eğlencelidir, bitmesin denilecek kitaplardandır. Yıllar sonra da kitaplıktan çıkarılıp okunur.

(Bu tanıtımı yapmamdaki sebep de yıllar sonra okumak için kütüphanemi taramamdır. Ancak Imprimatur’u verdiğim arkadaşımın geri getirmediğini şimdi hatırladım ve ödünç kitap vermeme kararımın ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha idrak ettim. Neyse ki 2 Haziran 2006 tarihli kupür hala bende, kitabı da el mecbur alacağım. 🙂 İyi okumalar. )

-Yapı Kredi Yayınları #coksevdim #kitapyorumu

Tanışırız elbet. :)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.