Heybeliada Sanatoryumu Yangını Hakkında
Heybeliada Sanatoryumu’nda yangın çıkarıldı, biliyor musunuz? Sanatoryum yanıp kül olmadı diye bunu önemsiz saymayın, çok ciddi bir durumu göz önüne seriyor: 1 asırlık sanatoryum, korumasız bırakıldı! Yangın hemen söndürülmeseydi Sanatoryum binası ve içinde bulunduğu orman kül olabilirdi!
Veremle mücadeleden sonra göğüs hastalıkları alanında da çok önemli bir hastane olan Heybeliada Sanatoryumu, 2004’te tadilata alınıp 2005’te kapatılmış, 2009’daysa binanın çatısı yanmıştı. Bundan sonra bekçiyle korunan Sanatoryum’un Sağlık Bakanlığı’ndan alınıp Diyanet’e devri (ve daha sonra bu devrin iptali) ile birlikte, 2022 yılından beri artık resmi bir bekçisi yok. Orman içinde, deniz kenarında geniş bir araziye sahip tarihi binayı dışarıdan girişten koruyacak çitler de yok.
28 Temmuz Pazar akşamı yaşanan yangının kasten çıkarıldığı, sanatoryuma giren biri(leri)nin üst kat balkonun sökük kapısını yaktığı belirtiliyor. Yangını kısa sürede söndüren İBB İtfaiyesi’ne teşekkür ederiz. Yangın büyümemiş olsa da, yıllardır orada terk edilmiş olan hastane evrakı yandı. Gerek evrakın (hastalara ait kişisel veri) ortada bırakılması, gerek binanın korunmaması aslında kamu adına ciddi ihmaller değil mi? Heybeliada’da daha önce çıkarılan yangınlarda, yangın çıkaran kişiler polis tarafından kısa sürede yakalanmıştı. Bu seferki faile dair Emniyet’ten bilgi edinemedik. Hem yangın, hem de Hazine’ye ait binanın korunmaması konusunda Sağlık Bakanlığı müfettişlerince soruşturma yapılmasını istiyoruz, ancak bunu resmi olarak biz vatandaşlar değil, ancak bir kurum talep edebilir. Bu konuda Adalar Kaymakamlığı ve Adalar Belediyesi’nden, Tabipler Odası’ndan, İBB Adalar Koordinatörlüğü’nden ve Adalar Kent Konseyi’nden destek bekliyoruz.
Adalılar olarak defalarca söylediğimiz gibi, Sanatoryum’un yeniden kamuya ait bir sağlık merkezi olarak açılmasına ihtiyacımız var. Bu gerçekleşene kadar ise, binanın ve arazinin acilen koruma altına alınması gerekiyor. Kamuya, yani hepimize ait değerli bir mülk olan Heybeliada Sanatoryumu’nu çevreleyen duvar ve çitlerin, dışarıdan girişi engelleyecek şekilde güçlendirilmesi, arazinin kamerayla izlenmesi ve yeniden bekçi görevlendirilmesi konusunda Adalar Kaymakamlığı’nın adım atmasını bekliyoruz. Tasarruf tedbirleri kapsamında sağlık personelinin bile azaltıldığı bu dönemde, Sanatoryum binasının her türlü tehlikeye açık bırakılması kadar büyük bir israf olamaz.
Yazın her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği Adalar ilçesinde çok özel bir hastane binamız var ama kalp krizinden tutun da bisiklet kazalarının sebep olduğu beyin kanamalarına kadar her acil durum için anakaraya gidiyoruz. Sağlıkta vakit kaybı, can kaybı demek. 100 yıllık Heybeliada Sanatoryumu daha fazla vakit kaybetmeden koruma altına alınmalı ve en kısa zamanda sağlık hizmeti vermeye başlamalı.
Heybeliada Mahalle Meclisi Girişimi, 30 Temmuz 2024